الغطاس
عضو نشيط
الجنس : العمر : 49 أعماق البحار التسجيل : 18/10/2011 عدد المساهمات : 60
| موضوع: ,●~◕~, أنواع طعوم المياة العذبة ,~◕~●, الأربعاء 04 يناير 2012, 12:19 am | |
|
أنواع طعوم المياة العذبة
الاكثر شيوعا وهو ( 1 ) الطعم الدود التعريف : يعيش دود الارض على حواف الانهار ( والترع - والرشاح ) وفى الاماكن الرطبه ويكثر اثناء انخفاض المياه . ويوجد فى الاراضى الزراعيه التى تكثر من الرى على بعد حوالي 70 سم من سطح التربه. يصعب تربيته والحصول علية ( لانة يحتاج رعاية و تجهيزات خاصة ) انواع السمك : يعشقة السمك بجميع انواعة دون تمييز . اوقات الصيد : افضل وقت بالليل وبلا منازع و غالباً مش هايشتغل معاك الصبح بمعنى انك مش هاتطلع الا شر بلطى وعبودى وان اشتغل نهارا فلا تكون قاعدة يعتمد عليها اماكن الصيد : حبذا لو مكان فيه حجارة بس يكون من فترة طويلة مرمية فى الماية او بالقرب من الحشائش والخوص او في وسط المياة ( حداف ( طرق الصيد به : شعر 40 على المكنه ورمل ب 30 او 35 واعمل وش طويل يفضل 1.5 متر ودة حسب العمق بمعنى لو المياة ضحلة قلل طول الوش وسن (6 او 7( وطعم الطعماية صاحية افضل و تكون نصفها مدكك و النصف الاخر حر للحركه واغراء السمك وممكن تستخدم احدي الطرق في تركيب الدودة فى السن: • العنكبوت : تركيب دودتين على السن • الكفته : تدكيك فحل الطعم فى السن وممكن تشتغل بطريقتين حداف: عن طريق وضع الرصاصة المناسبه لشدة الطيار لانها لو صغيرة هتتجرف فى القاع ويقع منها الطعم بسرعه ويفضل ان تكون تقيله 150 جرام او اكثر وتحدف وتتوكل على الله في ناس بتفكر انك لما بترمي بعيد ده يبأى احسن دي معلومه غلط لان السمك ممكن يكون تحتيك على طول وانت بتدور عليه بعيد المهم تحدف وبعد ما الحداف يسقط فى المية ويستقر تلم الخيط على المكنه بحيث يكون مشدود وتعرف دة من ان اللبلوب يكون متني تنيه بسيطه وانتظر هزة اللبلوب واضرب او اشكم السمكه وبعد كدة تلم والرزاق هو الله فلة على العايم : عن طريق غماز وسط ورصاصة توزنه بس مايكنش على الشعرة عشان السمك هايغمز كتير ويشد ويسيب ويلعب بالطعم واحسن حاجه انك تسرح الفله عن طريق عمل الخرزه واستخدم غماز كبير غماز تسريح وكام رصاصة توزنه ولو غمزت لا تستعجل عليها بل اسحب منها الطعم بهدوء واتركه مره اخرى وعاود الكره ولكن بهدوء شديد ولكن فى النهايه تشد منك بقوه فاضرب عليها . لو ما طلعتش شد وظبط طعمك وارمي تانى. ونبدء باستعراض انواع الديدان المستخدمة بالمياة العزبة و المالحة دود ارض بــلـــــــــدى وهو يستخرج من الاراضى الزراعية التى تستخدم السماد العضوي وبيكون لونه احمر ومتوفر بمحلات الصيد النطاط وهو يستخرج من حدائق الفاكهة خاصة الموز وهو كثير الحركة ( بيتنطط ) ومتماسك ولا يعيش خارج التربه الخاصة به لونه اسود من فوق واحمر من تحت وفية خط بعد راسة الطعم الافرنجى يستخرج من حواف الترع والمصارف وهوه كبير الحجم ويلقب بالطعم الزفر لانه ذو رائحه نفاذه الدود الاسمعيلاوي الدود الإسماعيلاوي قد يصل طولها إلى متر و نصف و يقوم البائع بتقطيعها إلى عشرة أو أكثر قطعة حسب طولها ليقسمها على أكبر عدد من الطرود بعد أن يضعها في قطعة خيش في حجم طابع البريد و يلفها في ورق الجرائد ليقلل من المصروفات و يكثر من الربحية الدود القراص هي الدودة الي لها أرجل كثيرة وطول الدودة من 7 إلى 10سم دود مشرشر الدود المشرشر يباع في اكياس بلاستيك مملوءة بماء البحر لتظل حية السبلة ودة هنتكلم عنه لوحدها بس امسك بطنك اثناء القراءة طريقة حفظ الطعم : دة بالنسبه للبلدي اكثر مدة هيعشها 10 ايام يمكن المحافظه على الدود بتنظيفه من الطين والعوالق ووضعه فى جريده ولفه جيداً وبعدها قطعه قماش مبلوله ويلف ويوضع فى كيس وبعدها فى درج الثلاجه فى اقل مكان تبريد وهو درج الثلاجه ويكشف عليه كل ثلاثه ايام . واحترس لانه ممكن يسرح فى الثلاجة فاحكم عليه كويس وهناك طريقة اخري بانك تجيب حتة خيش من عند المنجد الى بيحط فيه القطن وتبلها خفيف وتحط الطعم فيها بعد التأكد من ان الطعم لا يوجد به من هو تالف وتحطها فى كوز صاج وتسيبه مفتوح وتشيله فى مكان بة رطوبة يعنى مثلا على سيراميك ومكان ظل و وتظل تتابع عليه ببخة ميه على الخيشه كل كام يوم اما لو طعم نطاط تجيب طينة من نفس المكان بتاع الطعم وتحط الطعم فيها وتجيب جردل بلاستيك او صفيحة المهم اى حاجة وتخرمها من تحت اخرام صغيرة اوى وتملأ نصفها طينة وتضع الطعم على وش الطينة الطعماية اللى هتموت مش هتنزل فى الطين ودى يا ترميها او تصطاد بيها وخلى الطينة دائما طرية (رطبة( تقوم بالرش بقليل من الماء ومتكترش المية عشان ممكن الطينة تعفنة وتخلية فى مكان بعيد عن الشمس او الحرارة طرق تربيته: الكلام بالنسبه للدود البلدي الطريقه الاولي اولاً وعاء التربيه من الخشب تكون ابعاد وعاء التربية على الاقل 65 سم طول * 65 سم عرض * 35 سم ارتفاع قم بثقب الوعاء من الاسفل والجوانب بانتظام بابعاد منتظمة كل 1/2 سم مع تغطية الجوانب بخيش حتى لا تخرج الديدان وكذلك السقف واحتفظ به بعيداً عن الشمس وفى مكان رطب جيد التهويه عمل الفرشة عن طريق خلط مواد عضوية مثل قش الرز – التبن – اوراق الاشجار الجافه – ثم تنقع فى المياة لمدة يوم كامل ثم قطع ورق جرائد الى شرائح وورق كرتون وانقعها فى الميه ويخلط مع الفرشة قم بملء الوعاء حتى نصف ارتفاعة قم بإضافه الطينه واخلطها قليلاً قم بإضافة المياة الى الفرشه بس ما تزودش بحيث انها ما تعجنش يعنى تكون رطبه ثم اضف 1/2 كيلو دود او اقل قم بإضافة الغذاء من بواقى اكل بشرط ان لا تحتوي على " سمن – زيت – منتجات البان " والغذاء المفضل هو قشر البيض المسلوق بعد 6 الى 8 اسابيع ستنخفض كمية الفرشة وتمتلء بمخلفات الديدان يتم تغيير الفرشة كل 6 شهور الطريقة الثانية عن طريق فرم أش الارز وجعله شبيه بالتراب ونحطه مثلا في ( طشط كبير ) من الالومنوم أو أي مادة ونضع الاش المفروم ونجيب شوية طعم (دود ) ونضعهم فيه ونرش كل يوم شوية مية باردين شوية ونحطه في مكان رطب أو بارد شوية بحيث الشمس متشفشي الدود والاش المفروم منه مثل التربة ومنه يأكل وبعد أسبوعين ستجد ما يسرك الطريقه الثالثه المستلزمات 1- مستطيل خشبي بابعاد متر ونص في متر مقفول من الواجهه بسلك حديدي فتحتاه صغيره جدا ده عند اي نجار مش هيكلفك حتي 10 جنيه 2- التربه 3/4 طمي+1/4 رمل 3- متر مربع نجيله صناعيه 4- سبله واوراق شجر صفراء 5- وقطعه خيش لتغطيه المربع من الخارج طريقه التنفيذ : 1- نضع المربع الخشبي اتجاه السلك للاسفل 2- نضع التربه ونخلطها جيدا مع قليل من السبله 3- ونحضر كميه الدود المطلوبه تقريبا ربع كيلو 4- نقوم بتنديه التربه بقليل من الماء ونرش قطعه الخيش ماء 5- ثم نقوم بوضع الدود علي التربه وفرزه جيدا من الدود المقطوع والميت 6- نقوم بتثبيت النجيله ووضع اوراق الاشجار عليها ونضعه في مكان ضل ويستحسن يكون فيه تيار هوا مستمر مع مراعاه الحفاظ علي الخيشه دائما رطبه هى والتربه باستمرار بهاء ماء ومرويه وليست غرقانه . الطريقة الرابعه 1- قم بشراء باسكت بلاستيك (جردل) وقم بعمل ثقوب صغيرة جداً في الأسفل عن طريق ابرة كبيرة الحجم او مسمار صغير بتسخينه على النار. 2- قم بملئ الجردل بورق الجرائد المقطع على شكل شرائح بعرض 1 سم . 3- قم بترطيب الورق برشة ببخاخة ماء . 4- قم بقسمة الورق إلى نصفين ضع نصف في أسفل الباسكت . 5- قم بشراء نصف كيلو من الدود مع الحرص أن يكون مظهره الصحي جيد (يعني دودة صاحية بتلعب) وضعه فوق الورق المفروش . 6- أضف نصف الورق الباقي فوق الدود . 7- أضف بقايا طعام من المطبخ (أي طعام) وتجنب الطعام المحتوي على زيوت أو سمن . 8- ضع باقي كمية الورق فوق الطعام . 9- قم بتغطية الباسكت بغطاء بلاستيك مثقوب . 10- قم بوضع الجردل في مكان مظلم رطب . بعد شهر قم بحصد أول كمية من الدود بالطريقة التالية : 1- قم بمنع الأكل لمدة ثلاثة أيام . 2- في اليوم الرابع ضع كمية من الأكل . 3- انتظر لمدة ساعتين ثم قم برفع نصف الورق على مفرش بلاستيك . 4- قم بالتقاط الدود ثم أعد الورق إلى مكانه وهكذا كلما رغبت في الحصول على كمية أخرى . مع بعض تجارب الصيادين فى تربية الطعم : -احسن حاجه في رايي لتربيه الدوده صندوق خشب او قصريه زرع كبيره بس تضيق الخرم اللي تحت علشان الطعم ماينزلش منه - توضع الصندوق او القصريه في مكان غير مشمس يعني ظل علي طول ويفضل وضع قطعه من الخيش علي الطينه من فوق تكون مبلوله و لابد من تقليب الطينه او قلب الصندوق كل اسبوع تقريبا وتفرش الطينه مع الدود اللي جواه علي جرائد او خيش وتهويه في الهواء الطلق او البلكونه علشان مايعفنش الدود حساس جدا للميه يعني الطينه تكون منديه فقط موش موحله لان لو الميه زياده يعني الطينه موحله الدود يموت ويعفن وبرضه ماتبقاش ناشفه قوي علشان مايعطش ويموت برضه - يفضل ري الطينه عن طريق بخاخه ميه كل يوم في الصيف وكل يومين ثلاثه في الشتاء مع مراعاه كميه الميه المناسبه لحجم كتله الطينه ولابد من وجود فتحه ضيقه اسفل الصندوق الخشبي لتصريف المياه الزائده لعدم تعفن الدود او موته 0 - كل اسبوعين ممكن تضع داخل الطينه قطعه صغيره جدا من الخبز او البسكويت ( مثل عقله الاصبع الصغير او اقل ) او كميه صغيره جدا من الدقيق للمساعده في تغذيه الدود مع ضروره وضه كام عود من النجيله الخضرا داخل الطينه بصفه مستديمه لتهيئه الجو والبيئه الطبيعيه للدود 0 - عند التقليب ان وجد فيه دود صغير احمر وسط الدود يبقي انت شغال صح والدود بيولد وصحته تمام لو قلبت الطينه ولقيت انها موحله جامد افرشها علي الجرائد وسيبها ساعه او ساعتين لغايه ماتحس انها جفت شويه وبعدين ضع الدود تاني في الصندوق وبخ الطينه اللي علي الوش بالبخاخه ولو انت ماشي صح في الموضوع ده حتلاقي الدود تضاعف في وقت قصير جدا وممكن كل طلعه صيد تاخذ منه شويه ويفضل انك تنتقي الدود الكبير وتسيب الصغير في الطينه علشان يكبر ويولد تاني أحب أضيف ان ممكن حضرتك تضيف نصف حبة طماطم وشوية تفل شاى مغلى الكلام ده متجرب وانا كنت مربى دود عندى فى البيت فترة طويلة وانا كنت واخد الطريقة دى من تجار الدود نفسهم وهما على فكرة اغلبهم بيربى الدود عندهم فى اماكن مخصصة لذلك وفايدتهم كبيرة من ناحيتين 1- بيساعدوا على تغذية الدود 2- بيعطوا للدود لون احمر فاتح وده بيبقى اجود انواع الدود على الاطلاق ومغرى جدا لجميع انواع السمك وفى ملحوظة مهمة جدا : الدود الصايم افضل كتير من الدود اللى مش صايم يعنى قبل كل طلعة بحوالى 3الى 4 أيام انقى شوية من الحجم الكبير على قد الطلعة وواحتفظ بهم كويس فى ورقة جرايد وضعهم فى التلاجة لكى يفرغوا الاكل اللى فى معدتهم ويصبح الدود لحم صافى. ملحوظة هامة : الدود انواع دود رز وده بيبقى شديد الاحمرار ولكن دوده ضعيفه جدا ومليانه مايه مش بتتحمل وفيه دود موز وده دود زى البلاستيك ملوش لازمه لكن افضل انواع الدود دود اللى بيقولوا عليه بلدى ودة من اراضى زراعيه كتير لكن احنا عارفين ان الدود بيتغذى على الطين لذا كان من الفضل انك تصوم الدود وده ليه اكثر من طريقه افضلها انك تضع الدود فى كيس قماش مع وجود قطعة من الخيش وتربط فى كيس بلاستك وتوضع فى درج التلاجه لمدة ثلاثة ايام حتى تكون الدودة مثل الاستك
| |
|